" Farkındalık ve Markalaşma Adına "
balevi_slider_01.jpg balevi_slider_02.jpg balevi_slider_03.jpg balevi_slider_04.jpg balevi_slider_05.jpg balevi_slider_06.jpg balevi_slider_07.jpg balevi_slider_08.jpg

ÇOCUK KÖŞESİ

Altıgen

Bir altıgen, altı kenarı ve altı köşesi olan çokgendir. Ayrıca kenarları ve açıları eşitse düzgün altıgen olarak adlandırılır. Düzgün altıgen altı eşkenar üçgenden oluştuğu için alanı ve çevresi kolayca bulunabilir. İç açıları toplamı (n-2). 180 formülünden bulunabilir. Her bir iç açısının ölçüsü ise (n-2). 180/2 formülünden bulunur. Bilindiği gibi balarıları ihtiyaçlarından kat kat fazla bal üretirler ve bunları peteklerde saklarlar Peteğin altıgen oluşu da herkes tarafından bilinen bir özelliktir Peki arıların neden sekizgen, veya beşgen gibi geometrik şekillerde petekler değil de özellikle altıgen petekler inşa ettiğini hiç düşündünüz mü?

Bal petekleri niçin altıgendir?

Bu sorunun cevabını araştıran matematikçiler ilginç bir sonuca vardılar: "Bir alanın maksimum kullanımı için en uygun geometrik şekil altıgendir" Altıgen hücre, en çok miktarda bal depolarken, inşası için en az balmumu gerektiren şekildir Yani arı, olabilecek en uygun şekli kullanmaktadır

Peteğin inşasında kullanılan yöntem ise çok şaşırtıcıdır: Arılar petek inşaatına iki-üç ayrı yerden başlarlar ve aynı anda iki-üç dizi şeklinde peteği örerler eski çok sayıda arı, değişik yerlerden başlayarak, aynı ölçülerde altıgenler yapıp, bunları birbirine ekleyerek peteği örer ve en sonunda ortada buluşurlar Altıgenlerin birleşme yerleri o kadar ustaca yapılmıştır ki görünürde sonradan eklendiklerine dair hiçbir iz yoktur.

Ana arı (Kraliçe) bir günde 2500 yumurta atabilir !

Bütün işçi arılar dişidir ve çalışma mevsiminde 45 gün ömürleri vardır !

Bir işçi arı ömrü boyunca ancak bir çay kaşığı bal toplayabilir!

Arılar uyumaz !

Bal, son kullanma tarihi olmayan tek yiyecektir !

Bir işçi arı bulduğu çiçeğin yerini dans ederek diğerlerine öğretir.

Bir işçi arı, kovanından 3 km uzaktaki nektar ve poleni toplayabilir.

Erkek arıların iğnesi yoktur !

Bir bal arısının, yaklaşık olarak saatte 24 km hızla uçabilir.

Petek hücreleri altıgendir.

Bir bal arısının 4 kanadı vardır.

Bir bal arısı, bir seferlik polen toplama gezisinde 50-100 çiçeği ziyaret eder.

Arılar, mavi rengi ayırt edebilirken, kırmızı rengi, koyu gri ve siyah olarak algılarlar.

Bal arıları bir peteği doldurabilmek için yüz milyon çiçeğin nektarını emer ve yüz bin km kanat çırparlar.

Bal 1 yaşından küçük çocuklar için tavsiye edilmemektedir. Nedeni “Clostridium botulinum” bakterisinin balda gelişememesine rağmen, spor formunun balda bulunma ihtimalinin olması ve bu bakterinin bebeklerde “Bebek Botulizmi” denilen bir hastalığa neden olmasıdır. Bu sporlar çevremizdeki havada, toprakta, tozda ve ham tarımsal ürünlerde bulunmaktadır. Birçok gıdada olduğu gibi balda da bulunabilen bu sporlar erişkinler ve 1 yaşından büyük çocuklardaki gelişmiş bağışıklık ve sindirim sisteminden dolayı problem teşkil etmezken, 1 yaşından küçük bebeklerde bağırsak mikro florasının yeterince gelişmemiş olmasından dolayı botulizme neden olabilmektedir.

Boyama

Puzzle

0 hareket, 0 saniye
    Başlamak İçin Buraya Tıklayın

Bunlarıda deneyin

Puzzle Image
Puzzle Image
Puzzle Image
Puzzle Image
Puzzle Image
Puzzle Image
Puzzle Image
Puzzle Image
Puzzle Image
Puzzle Image
Puzzle Image