Bal arıları tarafından çeşitli bitkilerden toplanan özsulardan üretilen Bal çok eski zamanlardan beri değeri kabul edilmiş kıymetli bir besin maddesidir. Ballar nektar kaynağına göre çam balı, pamuk balı, kestane balı vb. pazara sunulmuş biçimlerine göre ise süzme bal, petek bal olarak sınıflandırılmaktadır.
Bal zengin bir besin kaynağıdır. Bebek ve çocuk beslenmesinde çok önemli rol oynamaktadır. Çocuklarda bağırsak tembelliği, kusma, öksürük , bronşit gibi hastalıklarda kullanılmaktadır. Çabuk sindirilmesi , bünyesindeki serbest asitler dolayısıyla yağ hazmını kolaylaştırması, iştah açması gibi özellikleri ve huysuzluğu azaltan sakinleştirici etkisi, balın bebek ve çocuk beslenmesindeki önemini artırmaktadır.
Çocuklara yalnız süt yerine ballı süt içirilmesi kansızlığı önlemektedir. Bal ile beslenme, çocuklarda bir kemik hastalığı olan raşitizm, bağırsak iltihabı ve erken doğum gibi durumlarda da yarar sağlamaktadır.
Bal, dağcılık, atletizm, basketbol, futbol, bisiklet yarışı gibi sporlarla uğraşan insanlara güç vermek ve yorgunluklarını hafifletmek için sade veya portakal suyu ile karıştırılmış olarak kullanılmaktadır.
Balın mikrop öldürücü özelliğinden dolayı yara ve yanıkların tedavisinde de kullanıldığı bilinmektedir.
Balda tiamin (B), riboflavin (B2) astorbik asit (c), pridoksin (B6 ), pantotenik asit (B5) ve nikotinik asit (B2) gibi vitaminler bulunmaktadır. Vitaminlerin miktarı nektar ve polen kaynaklarına bağlı olarak değişmektedir.
- Mideye kuvvet verir, midedeki fazlalıkları dışarı atar. Sindirimi kolaylaştırır, sindirim organlarının düzenli çalışmasını sağlar. Hazmı gerektirmediği için kolayca kana geçer, baldaki şeker emilimi en kolay olan şekerdir.
- Kabızlık vakalarında sıcak bal, ishalde ise soğuk bal şerbeti çok faydalıdır. Bal şerbeti karın ağrısını dindirir.
- Kansızlığı ve zaafı giderir. Hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir.
- Şerbeti içilirse damarları açar, kalp adalesine faaliyet ve zindelik verir, kalp hastalıklarına faydalıdır, diğer şekerlerin aksine, oksijen ile reaksiyona girdiğinde tam bir yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır.
- Romatizmal hastalıklarda haricen kullanmak hastayı kısa sürede iyileştirir, romatizmalı yeri arıya sokturmakta faydalıdır, hafif ateşte ısıtılmış bal mumu ağrıyan bölgeye bağlanırsa iki üç saat sonra ağrı ve iltihabın geçtiği görülür.
- Alerjik vakalarda, özellikle bahar alerjisine yakalanan kişiler hangi koku ve tozun kendilerinde alerji yaptığını bilir veya bulursa o çiçek balını ya da bal şerbetini yerlerse giderir.
- Bal ısıtılıp buharı buruna çekildiğinde, hastanın ağrı ve sızısı birkaç dakika sonra dinmeye başlar.
- Özellikle Deli Bal (Kestane-Kekik balı) yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. 1günde 1 şeker kaşığından fazla yenmemesi gerekir. Fazla yenirse tansiyonu fazla düşürür, çarpar.
- İhtiva ettiği A, B, C ve diğer vitaminler ve minerallerle insana zindelik verir. Zekanın açılmasında; Bal, ceviz, fıstık yenmesi iyi gelir.
- İştahı açar. 1 su bardağı ılık suya 1 tatlı kaşığı süzme bal ve kahve kaşığı çörek otu konup karıştırılır günde 1 kere içilir.
- Diğer tatlı ve meyvelerin zıddı bal dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Dişleri ve dişetlerini mikroplardan korur, ağızdaki yaraları tedavi eder. Şeker veya meyve yense ağız fırçalanmasa dişte feaftün (koku) olup diş çürür. Bal ise diş temizliğinde de kullanılmıştır.
- Bal öksürüğü keser, balgamı kurutur.
- Bal vücudu güçlendirir.Rutubeti dışarı atar.
- Mide ve ciğerdeki atık maddeleri dışarı atar.
- Kumları döker, bağırsal yaralarını giderir.
- Mideye ferahlık verir, hazım için kati devadır.
- Bal Çocukların gelişmesine yardım eder.
- Bal Erkekliği kuvvetlendirir.
- Bal vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar vücudu dinç ve zinde tutar.
- Bal Mide ve bağırsak gazlarını izale eder.
- Bal kanı çoğaltır, idrarı söktürür.
- Bal damarları genişletir.
- Bal dimağı, kalbi güçlendirir.
- Bal siroza karşı iyi gelir.
- Bal felç ve yüz felcine iyi gelir.
- Bal bağırsaktaki Iekeleri tamamen yok eder.
- Bal Akıl ve Zekaya fevkalade kuvvet verir.
- Bal ılık su ile şerbet yapılır, içilirse ishale temin eder.
- Bal soğuk su ile içilirse ishali durdurur.
- Bal Kalp çarpıntıları için yegane devadır.
- Bal sıcak içilirse 8 dak. soğuk içilirse 10 dak. kana karışır.
- Bal kemik hastalıklarına kati devadır.
- Bal sarılık hastalıklarına tutulmuş kimseler sabah, akşam 1 kaşık yerse 15 günde Hastalığı yok eder.
- Asap bozukluğunu ve uykusuzluğu giderir.
- Bal yiyen kimse halsiz kalmaz.
- Bal süt ile sulandırılıp içilirse bağırsak şeritleri telef olur.
- Bal karın ağrısını keser.
- Bal Nar suyuna karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün kesin görmesini Sağlar.
- Bal vücuttaki milkrop üremesini önler.
- Bal göğsü ve ciğerleri temizler.
- Balın hazmı kolay, atığı yoktur.
- Bal miğde yaraları (Ülser) için faydalıdır.