" Farkındalık ve Markalaşma Adına "
balevi_slider_01.jpg balevi_slider_02.jpg balevi_slider_03.jpg balevi_slider_04.jpg balevi_slider_05.jpg balevi_slider_06.jpg balevi_slider_07.jpg balevi_slider_08.jpg

HABERLER

Uluslararası Marmaris Apiterapi ve Arı Ürünleri Sempozyumu

Marmaris Ticaret Odasının ev sahipliğini üstlendiği ‘Uluslararası Marmaris Apiterapi ve Arı Ürünleri Sempozyumu’ tamamlandı. Marmaris Ticaret Odası’nın (MTO), Muğla Valiliği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Türkiye Apiterapi Derneği ve Sağlık Bakanlığı destekleriyle organize ettiği sempozyum, merkezi ve yerel yöneticileri, arı üreticilerini, apiterapi  (arı ürünleriyle tedavi) uzmanlarını ve tıp doktorlarını buluşturdu.

Marmaris Ticaret Odasının ev sahipliğini üstlendiği ‘Uluslararası Marmaris Apiterapi ve Arı Ürünleri Sempozyumu’ tamamlandı. Marmaris Ticaret Odası’nın (MTO), Muğla Valiliği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Türkiye Apiterapi Derneği ve Sağlık Bakanlığı destekleriyle organize ettiği sempozyum, merkezi ve yerel yöneticileri, arı üreticilerini, apiterapi  (arı ürünleriyle tedavi) uzmanlarını ve tıp doktorlarını buluşturdu.

Marmaris’te konaklama ağırlıklı bir katılım sağlanarak “Çam Balı”nın tanıtımının arttırılması ülkemiz ve uluslararası apiterapi ile ilgili konu ve sorunlarının, konularında uzman, ulusal ve uluslararası bilim insanlarının katılımı ile apiterapinin tam anlamıyla uygulayıcı “tıp hekimleri” ile “üretici” arıcı dostlarımızın buluşması sağlanmış oldu.

 1.Gün  20 Kasım 2015 Cuma  günü Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu tarafından bölgemizde bulunan arıcılara yönelik gerçekleştireceği modern arıcılık teknikleri ve arı yetiştirme uzmanlığı konferansı verildi.

 20-21 Kasım Cumartesi sabahı yapılan mpozyum açılış törenine, Muğla Valisi Amir Çiçek, Ak Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk,  Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar, Sağlık Bakanlığı Geleneksel Tamamlayıcı Alternatif Tıp Uygulama Daire Başkanı Mehmet Zafer Kalaycı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı-Hayvancılık Genel Müdürlüğü Kanatlı ve Küçükevciller Daire Başkanlığı Arıcılık Şube Müdürü Melda Köksal, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Muğla Büyükşehir Belediyesi İl Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan, Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, - Muğla İl Sağlık Müdürlüğü-  Sağlık Turizmi İl Koordinatörü Zehra Kaçar,Marmaris İlçe Sağlık Müdürü Mehmet Töreyenler, Muğla İli Tarım Md.Yrd. Enver Aydın; Marmaris İlçe Tarım Müdürü Nazif Çiftçi bazı kamu kurum ve kuruluşları oda başkanları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

Vali Amir Çiçek, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Sağlık Bakanlığı Geleneksel Tamamlayıcı Alternatif Tıp Uygulama Daire başkanı Mehmet Zafer Kalaycı, Sempozyum Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal açılış dolayısıyla birer konuşma yaptı.

Mehmet Baysal konuşmasında “Amacımız bal üreticisinin hakkını korumak, arı ve arı ürünlerinin doğru şekilde kullanılmasını sağlamak, sağlıklı bal üretimine destek vererek istihdam ve memleket ekonomisine katkı vermektir”  dedi. Marmaris’te Türkiye’nin ilk Apiterapi merkezinin açılması için tüm uzmanların, tıp doktorlarının ve konuyla ilgili bakanlıkların desteği ve yönlendirmesi ile MTO olarak tüm çalışmaların yanında olacaklarını vurgulayan Baysal, tüm katılımcılara, umanlara, konuşmacılara ve paydaşlara teşekkürlerini iletti.

Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu bu bölgenin yaz turizm ile birlikte artık Marmaris deyince apiterapi, apiterapi deyince Marmaris akla gelecek ifadesini kullandı.

Daire başkanı Mehmet Zafer Kalaycı gelecekte fitoterapi ve apiterapide ülkemizin şaha kalkacağını, bitkisel ilaçlar ve tedavi konusunda ciddi bir seferberlik ilan edileceğini belirtti. Bakanlık olarak araştırma ve geliştirme amaçlı çalışma ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini 27 Ekim 2014’te çıkan yönetmelik ile sürecin prosedürlerinin hazırlanmaya başlandığını dile getirdi. Multidisipliner bir çalışmanın ürünü olan bu sürecin tüm bilimadamları ve uzmanların desteği ile yürüyeceğini belirtmiştir.

Sağlık Bakanlığı Geleneksel Tamamlayıcı Alternatif Tıp Uygulama Daire başkanı Mehmet Zafer Kalaycı, Türkiye’nin ilk apiterapi merkezinin Marmaris’te hayata geçirilmesi amacıyla başlatılan sürecin hızla ilerlediğini söyledi.

Mansur Harmandar bu sempozyuma katılan bilim adamlarının doğruyu bulmak için bir araya geldiğini belirterek “araştırılan verilerin tartışılıp, analiz edilmesi bizi doğru bilimsel sonuca götürecektir “dedi

Vali Çiçek; bu sempozyumun  Muğla’mız ve Türkiye’mize büyük bir katkı sağlayacağını vurgulayarak ”Allah’ın verdiği bu nimetleri bilim adamlarımızın çalışmalarıyla insanlık âlemine kanalize edeceğiz. İnsan yaşamına yarar sağlayan her projenin yapılmasında bizler, bakanlıklarımız, üniversitelerimiz ve yerel idarecilerimiz beraber çalışırsak yapılmayacak hiçbir şey yoktur” dedi

Hiçbir şeyin atıl kalmayacağı belirten Vali Çiçek “verimli olması gereken konularda ortak akıl kolektif hareketle yolumuza devam edelim. Marmaris’imizin ormanıyla bütünleşen doğa  güzelliğini yılın her ayı ekonomiye ve turizme kazandıracağız

Vali Çiçek, İnancımız, azmimiz, bölgeye ve Türkiye’ye hizmet etme aşkımız var diyerek bu sempozyumlar sonucunda paylaşımlar gerçekleştirilerek çok güzel sonuçlar çıkarılacaktır. Bölgedeki arıcılığın ve arıcılıktan elde edilen ürünlerin tedavi amaçlı kullanılarak turizme katkı sağlanacaktır. Arı ürünlerini bin bir çiçek ve tabiattaki diğer ürünlerden alarak ortaya çıkarır. Elbette ki bal ve diğer arı ürünleri insan sağlığı için önemlidir. Bu sempozyumda arıcılık alanında inceleme yapan ve apiterapi alanında uzman olan akademisyenlerimiz ve ilgili bürokratlarımızın birlikte yaptığı çalışmalar ve tebliğler bize bir yol haritası belirleyecektir.

Konuşmalarının ardından bu işte emeği geçen gönüllü sivil toplum kuruluşlarını, dernekleri ve ev sahipliği yapan Marmaris Ticaret Odası Başkanlığını yerli ve yabancı uzmanlarımızı ve bakanlık temsilcilerini kutlayarak teşekkür etti.

“Güzel Marmaris’te yapılan bu toplantı sadece Marmaris için değil Türkiye’mize ve diğer ülkelere örnek olacağına inanıyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Sağlık Bakanlığı Geleneksel Tamamlayıcı Alternatif Tıp Uygulaması Daire Başkanı Dr. Mehmet Zafer Kalaycı da, "Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu girişimleriyle; TBMM'den kararla yeni çıkan Sağlık Enstitüsü Bölümü ve bunun altında altı tane enstitü var. Bu yeni hayata geçirilen enstitü birimlerinin biri de geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamaları. Bu alternatif tıp uygulamaların en başında apiterapi tedavi ve merkezlerinin oluşturulması ön planda. Apiterapi merkezlerinin açılmasıyla Türkiye gelecekte ciddi şaha kalkacaktır. Tüm Avrupa'yı topladığınızda bizim bitki örtümüze ulaşamıyor. Bizim altımızdaki bu ciddi bitki örtüsünün maalesef yüzde 5-6 gibi bir bölümünden faydalanıyoruz. Alternatif tıp için diğer bakanlıklarla birlikte çalışmalarımız başlamıştır. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylemiş olduğu ve hayata geçireceği bitkisel tedavi ve bitkisel ilaçlar ile tedavi projesi kısa süre içinde hayata geçirilecektir" dedi.

Sempozyumun Bilimsel Başkanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu ise arıcılığın hayvancılık faaliyetlerinin gerisinde kaldığını söyledi. Bilinçli üretim yapılması halinde hem kalite hem de miktar olarak arıcılık sektöründe iki kata kadar verim alınabileceğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından sempozyuma,  aralarında 'Dünyanın en ünlü apıterapi uzmanı' olarak kabul edilen Uluslararası Apiterapi ve Arı Ürünleri Toplumu Başkanı Prof.Dr. Fang Zhu'nun da bulunduğu 4 farklı ülkeden Türkiye'nin yanısıra Çin, Romanya ve Macaristan’dan gelen 23 uzman konuşmacı sunumlarını yapmaya başladı. Şu isimler sırasıyla bilgi ve tecrübelerini paylaştı:

PROF.DR.MUHSİN DOĞAROĞLU: T.Ü.T Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü (Em.Öğr.Üyesi)  ve Sempozyumun Komite Başkanı

PROF.DR.MEHMET TANYÜKSEL: GATA Tıbbi Parazitoloji BD

PROF.DR.AHMET DOĞRUL: GATA Tıbbi Farmakoloji AD.

DOÇ.DR.ABDULLAH TAŞLIPINAR: GATA Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları BD

DR.M. ZAFER KALAYCI: TC Sağlık Bakanlığı, Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı Daire Başkanı

PROF.DR. FANG ZHU: Uluslararası Apiterapi ve Arı Ürünleri Toplumu Başkanı, Çin

DR.CRİSTİNA PAVEL: Steaua Divina Centre Romanya

DR.JÁNOS KÖRMENDY-RÁCZ: Macaristan Apiterapi Derneği Başkanı

DR. MİRELA STRANT: FM licenced, Api-phyto-therapy

PROF.DR.BANU YÜCEL: Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, İzmir

ALİNA VARADI: Nutritionist technician,  Trainer in Api-nutrition, beekeeper, CasaBIO, Romanya

PROF.DR. SİBEL SİLİCİ: Erciyes Üniversitesi- Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü, Kayseri

PROF.DR. ZELİHA SELAMOĞLU: Niğde üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoteknoloji Bölümü

PROF.DR. SEVGİ KOLAYLI: Karadeniz Teknik Üniversitesi- Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya BD, Trabzon

PROF. DR. HASAN HÜSEYİN ORUÇ: Uludağ Üniversitesi, Veterinerlik Fakültesi

DOÇ.DR. MUSTAFA GÜLEÇ: GATA Alerji ve İmmünoloji BD

DOÇ.DR. BAYRAM KIRAN: Kastamonu Üniversitesi, Genetik ve BiyoMüh.Anabilim Dalı, Kastamonu

YRD.DOÇ.DR. TİMUÇİN ATALAY: Apiterapi Derneği Başkanı

GÜNAY BAŞDOĞAN: Altıparmak Gıda San. Ve Tic. A.Ş.

ZİR.YÜK.MÜH. MUSTAFA KÖSOĞLU: Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

DOÇ.DR. OKTAY YILDIZ: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Maçka Meslek Yüksekokulu, Gıda Teknolojisi Ana Bilim dalı, Trabzon

DOÇ.DR. ÖZCAN YILDIZ: Medipol Ünv. Tıp Fak. Onkoloji Bölümü, İstanbul

Cumartesi akşamı 21.00’e kadar süren, Pazar sabahı da öğlene kadar devam eden sunumlarda arı ürünlerinin insan sağlığı açısından önemi masaya yatırıldı. Bilinçli ve kontrollü kullanılması halinde ‘mucizeler’ yaratabileceği aksi takdirde, sağlığa zarar verebileceğine dikkat çekildi.

Sempozyumun ikinci gününe katılan Kaymakam Celalettin Yüksel konuşmacılara birer plaket verdi. Bu arada Romanya’dan gelen apiterapi uzmanlarının arı ürünleriyle yaptığı uygulamalar büyük ilgi gördü.  Ayrıca Yönetmenliğini Emrullah Şentürk’ün yapmış olduğu Apiterapi belgeseli gösterimi yapıldı. Sempozyum bitimi tüm katılımcılar Marmaris Bal Evini ziyaret ettiler.

Makale İle İlgili Resimler